За мен

         
Здравейте! 
          Казвам се Стефка Кюлханова и съм психолог - психотерапевт и детски психолог.
          Откакто се помня, винаги ми е било интересно да наблюдавам хората – тяхното излъчване, начинът, по който се държат, това, което казват. В такива случаи все съм се питала: Какво има отвъд? Отвъд погледа...отвъд действията, отвъд думите? Какво се крие зад тази роля или маска? Какъв е човекът в действителност?
          Именно това мое любопитство ме тласна към Психологията. Стремежът ми да опозная другия, да го разбера по-добре и не на последно място, желанието ми да бъда полезна в случай на нужда.
          Завършила съм Психология, със специализация Консултативна психология към Великотърновския университет. Образователният ценз придобит във ВУЗ,  дава една добра основа за надграждане на знания и умения в областта. Добра, но недостатъчна за по-дълбока работа с клиента. 
          Затова от 2014 година се обучавам в една от най-добре развитите школи по психотерапия в България – Позитивната психотерапия /ДППБ/, създадена от Носрат Песешкиан. Пълното психотерапевтично обучение протича в рамките на около 5 -6 години и включва теоритична и практическа подготовка в различни области /психодинамика, кризисна интервенция, фамилна терапия, детско-юношеска терапия, психосоматика, психопатология, групова психотерапия и др./, както и групово, и индивидуално себепознание. Личната психотерапия е много важна част от обучението. Опитът придобит в тези часове, позволяват на терапевта да преживее редица аспекти на терапевтичния процес от мястото на клиента.   
          Голяма част от клиентите ми в кабинета са деца. 2015 - 2016 година завърших специализирано обучение по Детска психотерапия към ДППБ. Това ми даде възможност да изследвам и разбирам детския свят по-добре и да черпя опит от доказали се професионалисти, както и заедно да разискваме случаи касаещи малките ни клиенти. 
          През 2016-2017 година преминах обучение по Арт терапия, което ми помогна да обогатя подходите в работата си с деца и възрастни. Този метод ми даде една различна гледна точка към клиента – тази на творческото себеизразяване. 
          2013-2014 година се запознах отбизо с Метода Монтесори, с помощта на Галина Уайнър и асоциация „Ръка за ръка”. „
От февруари 2020 година до сега съм част от обучителна група по Приказкотерапия с водещ Олга Литвиненко /Украйна/. Този метод е известен но човечеството от хиляди години и е изключително щадящ както за малки, така и за големи.
          Почти пет години бях част от един мултидисциплинарен екип на Детски терапевтичен център „Слънчице” гр. Пловдив. Колегите ми - психолози, логопеди и специални педагози са много добри специалисти, с висок професионализъм и отдаденост в работата. Често сме работили съвместно по различни случаи, за да постигнем по-добри резултати. Сътрудничеството ни продължава и до днес.
          Към днешна дата, практикувам професията си в частен кабинет, който създадох с много любов и вдъхновение.
          В личен план – на 43 години и съм майка на едно дете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар